Снимка БулфотоБългария загуби голям актьор и обществена личност. Днес на 80-годишна

...
Снимка БулфотоБългария загуби голям актьор и обществена личност. Днес на 80-годишна
Коментари Харесай

Почина легендата на българското кино Иван Налбантов

Снимка Булфото

България загуби огромен артист и социална персона.  Днес на 80-годишна възраст е умрял легендата на българското кино и спектакъл Иван Налбантов. Тъжната новина оповестиха във Facebook от Съюза на артистите в България. 

Иван Налбантов е роден на 5 август 1940 година. Завършва приблизително обучение в Карлово и ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски.

Още като дребен демонстрира своя гений, обича да рецитира. По-късно взе участие в разнообразни самодейни колективи, където демонстрира своя сценичен гений. Неговите учители Йосиф Додов и Дельо Цочев му откриват първите секрети на поезията и театъра и го слагат на кръстопът.

След довеждане докрай на междинното обучение е признат за студент по българска лингвистика в Софийския държавен университет и по актьорско майсторство във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Като студент доста постоянно е гостувал на пионерския лагер „ Гена Павлова “ в „ Алтъпармак “ и е показвал къси театрални етюди, с което е привличал вниманието и възхищението на децата.

Иван Налбантов има над 100 функции в театъра, малкия екран и киното. Удостоен е с почетното звание „ Заслужил актьор “.

Носител е на доста български и задгранични награди, измежду които „ Золотая муза “, Награда на Министерството на просветата на Унгария, Международна премия на името на Ахмад Ал-Ахмади и други. Лауреат е на национални състезания за художествено слово. Обявен е за най-хубавия рецитатор измежду актьорите в България.

В свободното време написа лирика и прозаичност. Преподавател е по „ Сценична тирада “ в НАТФИЗ. Доцент. Води клас по актьорско майсторство в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ в Пловдив. Негов помощник е актьорът Стефан Попов от Пловдивския спектакъл.

Член е на Съюза на българските писатели. През 2019 година получи премия " Аскеер " за повсеместен принос, написа Блиц.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР